[error-SH-searchBar()]
Oranjebord

Oranjebord

Het Oranjebord uit 1582 is een vorm van eerbetoon aan Willem van Oranje (1533-1584) als heer van Geertruidenberg. In de tekst wordt de heerser vermaand om overeenkomstig de goddelijke richtlijnen te leven en te handelen. Dat maakt dit bord niet alleen tot symbool van het werelds gezag van Oranje in Geertruidenberg en andere Nassauheerlijkheden, maar ook van zijn rol als leider van de opstand tegen het katholieke Habsburgse bewind. Op het boven paneel staat het wapen van de prins en hieronder, op een dwarsbalk - de zogenaamde fries - diens wapenspreuk JE MAINTIENDRAI (ik zal handhaven), waaronder op een toegevoegd plankje NASSAU.

De aanhankelijkheid van de burgers, waarvan dit wandbord getuigt, is verklaarbaar als men bedenkt dat na de verovering van Geertruidenberg door de prins, in 1573, de vrije verkondiging van het protestantisme mogelijk was geworden. Dat tijdens de bezetting door de staatse troepen in 1573 doden gevallen zijn onder de rooms-katholieke geestelijken en onder de Spaanse bezetting van de stad, was zeer tegen de zin van de prins. Hiervan getuigt het rijmpje onderaan op het bord, dat omgezet in modern Nederlands luidt: “Willem van Nassau, Prins van Oranje, een voorstander der vromen en van Gods woord Verdreef hierbij het gebroed van Spanje die zij tot hun schande nog hebben vermoord Maar God leidt zijn spruiten in zijn paden voort.”

Benieuwd naar de tarieven en
mogelijkheden?

Wil je je plannen een keer met ons doorspreken of de kerk eerst wel eens bezichtigen? Je bent van harte welkom. Maak een afspraak en samen kunnen we met u bekijken wat we voor u kunnen doen.

Neem contact op
of maak een afspraak

Maak afspraak
Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op